bule anakna oreng phebien . KOLANG-KALENG CAKNA ORENG PHEBIYEN - Kuduk-Kuduk Channels
Home » » KOLANG-KALENG CAKNA ORENG PHEBIYEN

KOLANG-KALENG CAKNA ORENG PHEBIYEN

Written By Unknown on Khamis, 21 Mac 2013 | 6:06 PTG

       


Kolang-kaleng cakna oreng Phebiyen




 


Kolang-kaleng diberinama oleh orang Bawean  ialah sejenis makanan yang paling terkenal. Makanan ini memang sinonim dengan pemakanannya bila waktu bulan Ramadhan menjelma yang masing-masing sibuk pergi kehutan untuk mencari pokok Arren (cakna oreng Phebiyen). Pengambilan buah ini amat sukar sekali kerana segalanya memerlukan kerja paling rumit serta sukar dan kalau mengambilnya memerlukan tangga (Anthe cakna oreng Phebiyen) untuk naik keatas. Batang pohon Arren ini sukar di naiki kerana batangnya besar  ia juga berbulu-bulu dan ada juga batang pohon arren ini yang ditumpangi oleh pohon lain seperti bungaanggerik dan karakap contohnya (cakna oreng Phebiyen karakap) entah apa nama kalau dalam bahasa Malaysia.

Kebiasaannya buah pokok arren ini biasanya di penuhi dengan bulu-bulu halus (Addhuk) dan  sangat miang sekalai seperti buloh bambu  yang membuat kulit gatal-gatal bile tersentuh. Sebab itu ramai orang di Bawean selalu memakai seluar jenis panjang dan memakai baju yang sesuai untuk mengelak dari tersentuh bila mahu mengambil buah arren ini. Biasaannya pengambilan buah arren ini tergantung  dari permintaan dan ada juga hanya sekadar untuk dimakan bersama keluarga sahaja.

Setelah buah arren habis di potong dari pohonnya. Maka kerja seterusnya dimulakan dengan membakar kayu-kayu setelah apinya marak barulah buah arren ini di bakar diatasnya supaya masak supaya senang di belah atau di kupas untuk pengambilan isinya yang diberinama Kolang-Kaleng (cakna oreng phebiyen). 

Selain melalui pembakaran ada juga sesetengah orang memisahkan buah itu dari batangnya dan di rebus dengan kawah besar supaya ianya cepat siap dan mengambil beberapa minit direbus dengan kapur untuk menghilangkan getahnya yang gatal dan beracun.. Buah Arren ini memiliki 3 atau 2 biji didalamnya yang warnanya putih di seliputi lingkaran keras diluarnya.

Proses membelah buah ini biasanya dilakukan beramai-ramai bersama keluarga mereka supaya ianya cepat siap dan bagi yang berniagamereka menggaji orang kerana buah arren ini banyak. Buah Arren ini setelah abis di kupas kemudiannya direndam dalam dulang untuk dicuci supaya bersih dan setelah semua habis dicuci, perlu dimulakan pula pengasingan Kolang-kaleng diantara yang muda dan yang tua ini perlu kerana yang muda agak lembut dan yang tua keras sedikit bila dimakan.

kolang-kaleng boleh dimakan bermacam-macam cara boleh dimakan dengan ABC (Ais Batu Campur), gula gula,cendol dan yang paling sedap kalau di Bawean buat untuk masak phupphur  kolek (Pengat kalau di Malaysia) yang kebiasaannya yang paling enak dimakan pada bulan Ramadan waktu berbuka puasa.itulah kolang-kaleng





Share this article :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 
.
 KUDUK MEDIA KKC : Informasi komuniti bawean
© 2010 - 2015. Kuduk-Kuduk Channels - Hak Cipta Terpelihara
KHABAR ORANG BAWEAN
Hantar Maklumat [ keluar ]