cara-cara membuat ikan pindang Bawean
1) Siangi ikan dan cuci;
2) Lapisi asas periuk dengan Merang atau daun kering lalu taburi garam
secukupnya;
3) Susun ikan ke dalam periuk yang diselang-seling dengan garam. Lapisan
Teratas Polling ditutup dengan garam sampai Kira-Kira 2 ½ cm di bawah bibir periuk;
4) Isi udara sampai ikan terendam, Tutup, dan beri pemberat;
5) Rebus selama 1-2 jam (apabila Daging dekat ekor dan kelapa sudah retak-retak berarti sudah masak);
6) Keluarkan udara sisa perebusan sampai habis, taburkan sisa garam pada
lapisan Teratas;
7) Panaskan di atas api kecil sampai airnya sudah kering dan habis (30 Minit);
8) Sejukkan kemudian Tutup dengan Lembaran Plastik atau daun jati dan Ikat
Leher periuk.
Cara-cara pembuatan ikan pindang Bawean
- Ikan
- Disiang
- Dicuci
- disusun dan dilapisi garam ( dalam periuk)
- Diisi air
- Direbus hingga 1~2 jam
- Air dikeluarkan
- Dipanaskan diatas api kecil selama ( 30 minit )
- dibiarkan sejuk
- Ditutup dan leher periuk diikat (dengan (lembaran pelastik/daun pisang)
- JADILAH IKAN PINDANG BAWEAN
Tiada ulasan:
Catat Ulasan