bule anakna oreng phebien . IKAN PINDANG BAWEAN - Kuduk-Kuduk Channels
Home » » IKAN PINDANG BAWEAN

IKAN PINDANG BAWEAN

Written By Unknown on Jumaat, 1 Mac 2013 | 12:49 PG



cara-cara membuat ikan pindang Bawean









1) Siangi ikan dan cuci;

2) Lapisi asas periuk dengan Merang atau daun kering lalu taburi garam
secukupnya;

3) Susun ikan ke dalam periuk yang diselang-seling dengan garam. Lapisan
Teratas Polling ditutup dengan garam sampai Kira-Kira 2 ½ cm di bawah bibir periuk;

4) Isi udara sampai ikan terendam, Tutup, dan beri pemberat;

5) Rebus selama 1-2 jam (apabila Daging dekat ekor dan kelapa sudah retak-retak berarti sudah masak);

6) Keluarkan udara sisa perebusan sampai habis, taburkan sisa garam pada
lapisan Teratas;

7) Panaskan di atas api kecil sampai airnya sudah kering dan habis (30 Minit);

8) Sejukkan kemudian Tutup dengan Lembaran Plastik atau daun jati dan Ikat
Leher periuk.




Cara-cara pembuatan ikan pindang Bawean
  • Ikan
  • Disiang
  • Dicuci
  • disusun dan dilapisi garam ( dalam periuk)
  • Diisi air
  • Direbus hingga 1~2 jam
  • Air dikeluarkan
  • Dipanaskan diatas api kecil selama ( 30 minit )
  • dibiarkan sejuk
  • Ditutup dan leher periuk diikat (dengan (lembaran pelastik/daun pisang)
  • JADILAH IKAN PINDANG BAWEAN







Share this article :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 
.
 KUDUK MEDIA KKC : Informasi komuniti bawean
© 2010 - 2015. Kuduk-Kuduk Channels - Hak Cipta Terpelihara
KHABAR ORANG BAWEAN
Hantar Maklumat [ keluar ]